Niet alleen de zzp’ er in de bouw, zorg, IT en ICT kampt met problemen rond de nieuwe Wet DBA. Ook de zzp-journalisten klagen steen en been. De Wet die voor duidelijkheid zou moeten zorgen, werkt onzekerheid in de hand. Omroepen, redacties, uitgevers zijn afhankelijk van de freelancer, dat is sinds jaar en dag zo. Nu heerst er bij deze partijen angst voor het inhuren van freelancers. Omdat zij door de aard van hun werkzaamheden op de redacties mogelijk als schijnzelfstandige aangemerkt kunnen worden.
Risico
En dan rinkelt de kassa voor de fiscus, maar is de de omroep en/of de zzp’ er de dupe. Er kan een boete worden opgelegd, en/of de zzp’ er verliest zijn zelfstandigenaftrek.
Iedereen is in paniek of wordt angst aangepraat door derde partijen die daar weer belang bij hebben, maar Eric Wiebes bagatelliseert. “Als er geen duidelijkheid is dat er kwade bedoelingen in het spel zijn, komen er geen boetes en geen naheffingen. Niet voor de opdrachtnemer en niet voor de opdrachtgever”, beloofde staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).
De kwajoep onder de ZZP’ er –lees hij met kwade bedoelingen- is wel de klos.”Kwaadwillende bedrijven die op een oneerlijke manier concurreren omdat zij met goedkope schijnzelfstandigen werken, krijgen op 1 mei volgend jaar bezoek”, zei Wiebes.
Voor veel mensen is deze uitleg dit te vaag. Vandaar dat de journalisten een onderhoud hebben aangevraagd met Wiebes. Dit vindt plaats op 27 oktober.
De zzp-journalisten willen de problemen met de nieuwe wet bespreken.
NVJ op bres ZZP-journalisten
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vraagt staatssecretaris Wiebes te letten op de negatieve effecten die de Wet DBA met zich meebrengt. De Wet moet schijnzelfstandigheid bestrijden, maar leidt volgens de NVJ tot schrijnende gevallen.
“Juist in onze sector worden de averechtse effecten van voornoemde wet scherp zichtbaar”, aldus voorzitter Marjan Enzlin en secretaris Thomas Bruning. De wet mag met goede bedoelingen zijn bedacht, maar er is sprake van een averechts effect op de markt – met grote onzekerheid tot gevolg.
“Schijnzelfstandigen krijgen geen tijdelijk of vast contract aangeboden. Zij worden samen met echt ondernemende zelfstandigen ongewild in payrollconstructies gedrukt. Voorts wordt de omvang van opdrachten beperkt om risico’s aan de zijde van opdrachtgevers uit te sluiten”.