ZZP Netwerk Nederland is niet blij met de uitspraken van Agnes Jongerius, weet zzp boekhouder. Ze stelde dat zzp’ers ‘hard ondersteuning nodig hebben’ en dat een volgend kabinet daarop moet inzetten. Op deze wijze blijft Jongerius bijdragen aan de slechte beeldvorming rondom de zzp’er, vindt het netwerk.

‘Van de in totaal 650.000 zzp’ers in Nederland, zijn er ongeveer 400.000 die er bewust voor hebben gekozen om op jaarbasis niet meer dan 20.000 euro (bruto)winst te boeken. Daarmee vallen ze in allerlei fiscale regelgeving waardoor ze praktisch geen belasting hoeven te betalen,’ vervolgen woordvoerders van het netwerk.

Niet ambitieus
‘Deze zzp’ers zijn dus niet ambitieus en de grote vraag is of belastinggeld besteed moet worden aan deze groep mensen die nooit een hoger niveau van ondernemerschap wil bereiken. Dit is verkwisting van publieke middelen. Jongerius draagt met deze oproep bovendien niet bij aan het verder willen brengen van Nederland als ondernemersland’, aldus de woordvoerders.

Zelfstandigheid
‘Jongerius moet zich afvragen waar de Z uit de afkorting ZZP feitelijk voor staat. De Z staat toch voor zelfstandigheid? En zelfstandigheid betekent onafhankelijkheid. Dat er mensen zijn die er voor kiezen om niet meer dan 20.000 euro (bruto)winst per jaar te willen halen, is uiteraard een eigen vrije keuze maar dit weinig ambitieuze gedrag mag niet beloond worden met financiële ondersteuning vanuit de overheid, nu blijkt dat zelfs het kunnen behalen van 20.000 euro brutowinst – door de crisis – onder druk komt te staan.’

Kar trekken
‘Jongerius moet tot inkeer komen,’ stellen Brugman en Helmers. ‘Als we Nederland écht uit de crisis willen helpen, dan heb je ondernemers nodig die de kar trekken, zoals de 250.000 zzp’ers die wel ambitie hebben. Deze willen bovendien op een eerlijke wijze concurreren en niet de strijd aangaan met ‘ondernemers’ die blijkbaar behoefte hebben aan steun van de overheid.

Commissie
Mede naar aanleiding van de val van het kabinet is ZZP Netwerk Nederland nu een aparte commissie aan het samenstellen, die de komende verkiezingsprogramma’s van de Tweede Kamer zal bekijken en beoordelen. ‘We gaan op zoek naar dat programma van die partij die de zzp’er vooral als ondernemer ziet. ‘Daar zijn de zzp’ers in Nederland en het economisch herstel het meeste bij gebaat.’

Pin It on Pinterest