Vanaf 1 oktober kunnen ZZP’er bij de aanschaf van een nieuwe taxi of bestelwagen subsidie krijgen wanneer ze voor de schoonst mogelijke techniek kiezen, weet zzp-boekhouder.

De subsidieregeling is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren in binnensteden. Waar taxi’s, koeriers en bestelauto’s veel relatief korte, vervuilende ritten maken.

ZZP-tip: vanaf 1 oktober ZZP-subsidie op koop nieuwe taxi/bestelauto

 

De subsidie is alleen beschikbaar voor kopers die over hun wagens geen BPM (aanschafbelasting) hoeven te betalen. Behalve taxi’s en bestelwagens. Betreft het bijvoorbeeld ook politie-, brandweer- en ziekenauto’s, invalidenvoertuigen en rolstoelbussen, lijkwagens, geldtransportwagens enzovoort, mits bij de aanschaf geen BPM wordt betaald.

ZZP-subsidie

Doordat zij geen BPM betalen, zijn zij ongevoelig voor de fiscale prikkel. Die nu al bestaat in de variatie van BPM-tarieven voor meer en minder schone auto’s. Een subsidie van € 1.250 komt beschikbaar voor diesels die reeds voldoen aan de euro 6 norm. Voor (bestel)auto’s die af fabriek zijn uitgerust met een lpg- of aardgasinstallatie. En voor voertuigen met een benzinemotor die minder dan 95 maar meer dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten.

De premie van € 3000 is voor de schoonste categorieën: plug-in hybrides met een CO2-emissie van minder dan 50 gram CO2 per kilometer, en elektrische voertuigen die helemaal geen uitlaatgas uitstoten. In de subsidiepot zit in totaal € 25 miljoen, afkomstig uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

De subsidieregeling, die inmiddels is aangemeld bij de Europese Commissie, staat open voor voertuigen die na 1 oktober 2012 en voor 1 januari 2015 op naam worden gesteld

 

youtube-zzp-boekhouder-expertvideos

Pin It on Pinterest