ZZP’ers in de bouw stijgt snel meldt het CBS. Het aantal zelfstandigen –zzp’ers- in de bouw is sinds 2007 fors toegenomen. De bouw staat inmiddels op de tweede positie, alleen in de zakelijke dienstverlening zijn nog meer zzp’ers actief, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zzp’ers in de bouw

In de bouw werkten in 2007 101.000 zzp’ers, in 2018 was dit aantal toegenomen tot 157.000. Dit is een stijging van 56.000 zzp’ers. Alleen in de zakelijke dienstverlening kwamen er meer zzp’ers bij: daar was een toename van 78.000. Ook de zorg stijgt met stip, hier kwamen er 55.000 bij en in de handel 8.000. In andere sectoren was er sprake van een krimp.

Nederland telt voor het eerst meer dan twee miljoen ondernemingen. De teller stond op 1 januari op 2.000.404 bedrijven. Er zijn ruim 1,3 miljoen zzp’ers.

 

ZZP'ers in de bouw stijgt snel meldt het CBS

In het afgelopen jaar kwamen er in totaal zo’n 100.000 ondernemingen bij, een toename van 5 procent, zo becijferde de Kamer van Koophandel (KVK). Het aantal fulltime zelfstandigen zonder personeel steeg met 6 procent naar iets boven de miljoen.

Het aantal zelfstandigen dat minder dan vijftien uur in de week met de eigen zaak bezig is, groeide met 11 procent tot 281.647.

De Kamer van Koophandel meldt dat startende zzp’ers steeds jonger worden. Was de beginnende ondernemer in 2018 gemiddeld nog 36 jaar, daalde die leeftijd vorig jaar naar 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van ondernemers ligt nog steeds op 46 jaar.

Webwinkel

Verder valt op dat het aantal hele jonge starters hard groeit. In 2018 schreven 3.876 jonge starters zich in, vorig jaar waren dat er 6.572; een toename van 70 procent. De zeer jeugdige ondernemers beginnen vooral een webwinkel.

Zzp’ers en uitzendkrachten doen steeds meer werk in de horeca. De werkgelegenheid in de branche groeide sinds 2013 volledig dankzij de toestroom van die flexibele krachten.
Dat meldden Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) op vakbeurs Horecava.

Flexibiliteit horeca

Het percentage van de mensen in de horeca dat in loondienst werkte, slonk tot 58 procent in 2019. In 2013 was dat nog 65 procent. Vooral bij hotels hadden medewerkers minder vaak een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Volgens voorzitter Robèr Willemsen van de KHN “blijft flexibiliteit in de horeca noodzakelijk”. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) verandert daar niets aan, zei de voorman. De WAB regelt onder meer dat oproepkrachten meer zekerheid krijgen.

Ondertussen blijft de vraag in de sector naar meer personeel hoog. De verwachting is dat hotels, restaurants en cafés in 2025 tot 559.000 mensen nodig hebben. Dat is ruim 9000 meer dan afgelopen jaar werd voorspeld door de brancheorganisaties. Het aantal mensen dat werkzaam is in de horeca groeide van 371.000 in 2013 naar 466.000 vorig jaar.

Inkomen zzp’er

Het mediane inkomen van zelfstandigen in de bouw lag in 2018 op 39.000 euro, een stuk hoger dan bijvoorbeeld in de landbouw. Een inkomen van minder dan 5.000 euro kwam in de bouw ook een stuk minder voor dan in andere sectoren. In de bouw komen juist weer meer inkomens tussen de 20.000 en 50.000 euro voor.

Jaarinkomen zakelijke dienstverlening

In de bedrijfstakken zorg en landbouw lag het doorsnee jaarinkomen met 31.000 euro niet veel hoger dan in de handel. In de bouw was dat met 38.000 euro iets hoger en zzp’ers in de zakelijke dienstverlening verdienden met een doorsnee inkomen van 45.000 euro het meest.

Inkomen in de zorg

In de handel en de zorg zijn grote groepen zzp’ers die minder dan 5000 euro per jaar verdienen, respectievelijk 15 procent en 13 procent van het totaal. Hierbij rekent het CBS alleen het inkomen uit het eigen bedrijf mee.
In de zakelijke dienstverlening werken de meeste zzp’ers, namelijk 196.000. Ongeveer vier op de tien freelancers werkt niet in een van de vijf bedrijfstakken die het CBS heeft uitgelicht.

Pin It on Pinterest