280

Tweeslachtig politiek beleid? Als het principe-akkoord doorgaat, moet de zzp’er straks een verplichte AOV afsluiten tegen arbeidsongeschiktheid.

Dit voorstel is niet in lijn met de beslissing om geen verplichte deelname aan een pensioenfonds af te dwingen.

Vrijheid versus verplichting

Een artikel over de belangen van de politiek en de verzekeraars.

 • Denken zij in het belang van de zzp’er ?
 • Of wordt er straks een verplichte AOV voor zzp’ers opgelegd, omdat dit onderdeel was van de pensioenonderhandeling?
 • Wat zijn de alternatieven voor de zzp’er?

Wisselgeld

ZZP Nederland, hield in mei een steekproef naar de AOV-plicht en zegt dat 83 procent van de geraadpleegde zzp’ers aangaf tegen verplichte AOV te zijn.

ZZP Nederland-voorzitter Maarten Post zegt. ,,Onze achterban wil geen algemene verzekeringsplicht voor zzp’ers.”

,,Wij hebben toch een regeerakkoord? Daar staat niets in over een verplichte AOV plicht. Wij hebben een heel ander voorstel gedaan. Een basisvoorziening voor alle werkenden.”

,,Minister Koolmees heeft zzp’ers als wisselgeld gebruikt om de pensioendeal er doorheen te krijgen.”

Verplichte AOV

Daarom is er verbazing alom dat in het principeakkoord wel deze AOV-plicht staat. ,,Het lijkt erop alsof PvdA en FNV hun zin hebben doorgedreven’’, zegt PZO-woordvoerder Iris de Jong.

Social media en dan met name Twitter slaat op tilt van de negatieve reacties van zzp’ers. Er is zelfs al een petitie tegen de verplicht gestelde AOV opgesteld.

‘Waarom wordt een verplichte AOV voor zzp’ers onderdeel van een pensioenonderhandeling’, is één van de vragen?

 

Online Boekhouden - ZZP-Boekhouder

Ongelijke concurrentiestrijd

De PvdA, GroenLinks en ook de SP worden als de grote boosdoener gezien door de zzp’ers. De VVD ziet niets in verplichting en wil vooral keuzevrijheid voor ondernemers.

De drie partijen denken dat er sprake is van een ongelijke concurrentiestrijd met werknemers. Hier draagt de werkgever anno 2019 alle sociale premies voor de werknemer af – waar in het verleden de werknemer zelf ook een deel afdroeg.

Omdat de opdrachtgevers géén premies hoeven af te dragen voor de zzp’ers en het daarmee voor hen lucratiever is eenzzp’er in te huren dan een werknemer op de loonlijst te hebben, willen deze drie partijen een verplichte AOV instellen.

Dat je de zzp’er niet kunt dwingen, hier sprake is van marktwerking en dat de arbeidsmarkt – er is meer vraag naar flexibele arbeid- is veranderd dat wordt over het hoofd gezien.

Zzp’er als melkkoe verzekeraars

Nederland telt zo’n 1,2 miljoen zzp’ers. En verzekeraars zien uiteraard brood in de niche. Zeker als blijkt dat 80 procent geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

De zzp’er wordt door deze partijen – net als door enkele verzekeraars- angst aangepraat. Deze politici en de verzekeraars zegt de grote groep onverzekerden als een gevaar voor de samenleving te zien….

De vraag vanuit Den Haag zou moeten zijn, waarom sluiten de zzp’ers deze AOV niet af?
Een oude aflevering van Tros Radar zegt genoeg.

 • Net zoals een pensioenfonds geen zekerheid geeft over de uitkering, kan de AOV dat ook niet.
 • De premies zijn vaak hoog, en de verzekeraar bepaalt of je arbeidsongeschikt bent. ..Is er wel sprake van controle technische functiescheidingen?
 • Bovendien zijn de premies hoog en is er twijfel op volledige uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
 • En wat als je maar veertig procent arbeidsongeschikt wordt verklaard en je dan alsnog tijdens je ziekte de AOV-premie moet doorbetalen?
 • En wat als de AOV maar uitkeert tot je zestigste jaar en je nog zes/zeven jaar zelf dient op te hoesten voordat je recht hebt op AOW/pensioen? Want na je zestigste jaar nog een AOV-uitkering krijgen is eerder uitzondering dan regel.

Basisvoorziening

ZZP Nederland streeft naar de opname van een soort basisvoorziening in het principeakkoord. In zo’n voorziening zouden alle werkenden meebetalen, wat de AOV-premie structureel laag en betaalbaar houdt.
Bij de basisvoorziening is er volledige acceptatie en kunnen zelfstandigen zich individueel, vrijwillig en naar eigen inzicht (bij) verzekeren. De basisvoorziening keert een (basis)inkomen uit bij blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid.

WAZ

Deze basisvoorziening komt wellicht in de buurt van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) die was tussen 1998 en 1 augustus 2004 een verplichte Nederlandse verzekering.

Zij gaf de zzp’er het recht op een uitkering op het niveau van (maximaal) 70% van het minimumloon als een zzp’er arbeidsongeschikt werd. De WAZ werd in 2014 gestopt.

Wat er met het overgebleven geld dat in de pot zat is gebeurt, is onduidelijk….

Eigen risico

Waar de werknemer bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid recht heeft op ziekengeld van de Wet Langdurig Zieken en na verloop van tijd recht heeft op de WAO, moet de zzp’er het risico van arbeidsongeschiktheid zelf dichten of het risico op de koop toenemen.

 

ZZP'ers woedend op principeakkoord verplichte AOV

Vermogende zzp’er

De maatschappij is veranderd en tienduizenden ZZP’ers zijn vermogend genoeg en hebben zelf al op hun eigen wijze maatregelen genomen om arbeidsongeschiktheid af te dekken cq. om hun vermogen adequaat te beleggen.

 • Mag je deze zzp’ers de verplichting AOV opleggen?
 • Mag je zzp’ers die volwassen zijn en die aangeven zelf het risico te willen lopen dit opleggen?
 • Er zijn gelukkig ook andere manieren om het ‘risico’ te beperken. Lees verder.

Alternatieven voor de AOV

Een broodfonds is een vorm van arbeidsongeschiktheid ‘verzekeren’ voor zzp’ers. In een broodfonds
bouw je als het ware samen met andere zzp’ers een buffer op.

 • Maar een broodfonds is geen verzekering.
 • Een broodfonds heeft tussen de 20 en maximaal 50 leden, er is een reglement en het fonds is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
 • Je maakt zelf afspraken, het bestuur is intern en ook de boekhouding wordt door de leden gedaan;
 • Er is geen medische keuring en de uitkering is onbelast (één maand eigen risico en geen controle);
 • Veelal goedkoper door lage overheadkosten;
 • De maandelijkse inleg is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting;
 • Uitkeringen gaat op basis van schenkingen door de leden aan de ‘zieke’;
 • Maximale uitkering is 2 jaar;
 • Stop je tussentijds, dan krijg je het saldo van de eigen broodfondsrekening terug. Dit kan lager zijn doordat er is uitgekeerd aan een ‘zieke’;
 • Betaalt ook uit als de eigen spaarpot nog niet vol zit;
 • Als het totale spaardoel is bereikt en niemand ziek was, wordt op het einde van het jaar het overschot teruggestort.

ZZP-boekhouder

Ja, ik ben op zoek ook een zzp-boekhouder die mij persoonlijk advies-op-maat geeft tegen een eerlijke prijs. Bel voor meer informatie 06-13936399 of email [email protected]

Ik ben vanaf 2019 bij peter hij is toppie boekhouder altijd goed geregeld
Ahmad Hfnie
Since 2022 working together with Peter . I can recommend him for all .Always... everything done in the time with nice results.Lees meer
Patryk Stanior
Peter werkt accuraat en is vakkundig. Staat je altijd netjes te woord en is... oplossingsgericht. Kan hem zeker aanbevelen.Lees meer
Ron Kanon
Ik werk al jaren naar volle tevredenheid samen met Peter. Als zzp'er kan ik met... al mijn boekhoudkundige en fiscale vragen bij hem terecht. Hij is goed bereikbaar en antwoordt snel, heel fijn. Prettig contact, vriendelijk. Regelt de zaken netjes per kwartaal en per jaar. Op basis van mijn ervaringen raad ik ZZP-Boekhouder Peter Brink van harte aan!Lees meer
Marianne Molleman
Rob Brink
Zeer goeie ervaring gehad met deze boekhouders. Groetjes Ferdi
Ferdi BikeCenter
Goeie boekhouder. Altijd bereikbaar.Denkt snel mee in oplossingen.Heeft mij... in het begin heel wat ellende bespaard!Lees meer
Sancder Vos
Goede dagPeter Brink is 100% te vertrouwenEen aanrader dus.Peter is al... 2jaar mijnBoekhouder en ben zeer tevredenFacturen boekhoudingLees meer
Michael Martin Colombo
Peter Brink denkt mee, reageert snel en is betrouwbaar. Hij is goed... geinformeerd over nieuwe regelingen/besluiten voor ZZP'ers. We werken al jaren met ZZP Boekhouder.Lees meer
Karin Frenay (Karin Frenay Artworks)
Ik René Mulder van Mulder Security zit nu vanaf 2015 bij Peter en kan niet... anders zeggen dat ik zeer tevreden ben als ik vragen heb gaat hij er gelijk mee aan de slag en komt ook met de juiste oplossingen en antwoorden helemaal topPeter is een aanrader voor een iederLees meer
Rene Mulder
I am very happy with Peter's work and all his help in the last 3 years. We had... a few complicated issues, but he always helped out to sort out the necessary documents, including reports and balances for mortgage request.Lees meer
Zoltán Pásztor
Zeer tevreden met de service van Peter. Hij heeft mij heel goed geholpen!
Kiki von Meijenfeldt
Ik laat al bijna vier jaar mijn boekhouding doen door Peter. Altijd een... prettige ervaring geweest.Peter is goed georganiseerd, betrouwbaar en snel met antwoorden. Wat ook fijn is dat hij goed en duidelijk dingen kan uitleggen die ik niet begrijp. Hij neemt de tijd om je te helpen, ook als dat wat extra werk betekent. En in mijn ervaring is Peter heel accuraat in zijn werk. Daarom mag hij mij tot een van zijn trouwe klanten rekenen.Lees meer
Lovely Uhlenbeek
Gedegen geadviseerd en snel doorverwezen
petra maas
Ik ben al sinds 2010 klant bij Zzp-boekhouder/Peter. Naar alle... tevredenheid.Het is een verademing om iemand te hebben die altijd bereid is met je mee te denken en je daarbij niet het gevoel geeft dat je ‘domme’ vragen stelt. Dat heb ik helaas wel eens anders meegemaakt.Net als veel andere kleine ondernemers, zijn financien nou niet bepaald mijn hobby en dan is het prettig om iemand te hebben die je daarbij helpt en een beetje flexibel is. Dat Peter een vast bedrag rekent, is daarbij prettig overzichtelijk. Altijd snel bereikbaar en niet te beroerd om als nodig net een stap harder te lopen. Echt een aanrader!Lees meer
Linda Metman
Peter is bereikbaar, snel en zeer behulpzaam. Nadat ik hem voorstelde waarmee... ik hulp nodig had heeft hij mij voorzien van zakelijk advies en hulp gegeven exact waar ik het nodig had. Ik ben erg tevreden en beveel Peter dan ook absoluut aan!Lees meer
Marc Smeets
Peter heeft mij geholpen met een aantal boekhoudkundige probleempjes waar ik... zelf niet uit kwam, Peter is heel direct en duidelijk.Een vakman!!!Lees meer
barry schouten
I’m very satisfied to do my administration with Peter. I recommend! It’s easy... to get contact with Peter in English.Lees meer
Katarzyna Konieczna
Als architectenbureau zijn we geen makkelijke klant voor een boekhouder. Ons... hoofddoel is niet direct het ondernemerschap. Onze focus ligt op mooie dingen maken. Ondertussen zitten we al jaren bij Peter Brink. Hij is een heel goed vakmens die voor ons naast de vaste boekhouding zelfs prognoses maakt en liquiditeitsbegrotingen opstelt. Maar vooral waarderen wij zijn menselijke kant. Hij kan zich heel goed inleven in onze situatie en denkt altijd met ons mee. Top boekhouder!Lees meer
Ruud Visser
Im very happy to do my administration with Peter. Always Professional and... helpfull!Lees meer
Damian Rydel
Als ZZP’er zocht ik naar een goede, betrouwbare en betaalbare boekhouder. Ik... ben bedrijfsmatig met hele andere dingen bezig en ik heb weinig of geen aandacht voor mijn boekhouding. En ook geen zin in.Gekregen waar ik naar op zoek was. Iemand die mij persoonlijk kan adviseren bij vragen en mijn aangifte inkomstenbelasting en jaarrekening wil verzorgen. En dat doet hij goed: degelijk advies en overzichtelijke stukken. Op mijn vragen werd binnen 24 uur gereageerd. Snelle service dus, uitstekend geholpen. Vakman.Daarom heel erg blij met Peter.Lees meer
mark sluiter
Goed bereikbaar. Heldere communicatie. Geen gedoe. Een aanrader!
Martin Faas
I'm very happy I found Peter (ZZP Boekhouder). He is very experienced about... freelancer accounting and always gives me great advice about my business, expenses and invoicing. Can only recommend his service!Lees meer
Szonja Kisgergely
Super snel en duidelijk geholpen!
natalie bogtman
Ik werk nu ruim 3 jaar met Peter als boekhouder. Prima boekhouder. To the... point. Altijd bereikbaar en vrijwel direct antwoord op vragen. Dat is heel fijn.Lees meer
Reggae Agenda.NL
Zeer kundig, super vriendelijk, service gericht en betrouwbaar. Inmiddels al... vele jaren een goede partner.Lees meer
Boudewijn En Roekshane Pool
Peter, is pragmatisch deskundig en zeer toegankelijk. Goed bereikbaar met een... snelle reactietijd. Zeer tevredenLees meer
Robert van de Velde
Peter doet al aantal jaren mijn boekhouding. Hij denkt met je me mee en komt... met informatie die betrekking heeft op je eigen branche of persoonlijke omstandigheden.Lees meer
Jeannette Huiberts
Peter is praktisch, snel en deskundig. Verstaat zijn vak en komt met besparende... tips. En wat me extra aanspreekt is dat hij echt geïnteresseerd is in mijn vakgebied (coaching / persoonlijke ontwikkeling).Lees meer
Jules Frenay
Peter staat altijd klaar met raad & daad. Snelle reactie prijs... kwaliteitsverhouding top!!Lees meer
Judica Verbaas
Peter is very good in His profesion. Always answering or calling back very... soon. . Always looking for the best solutions and His English is also good. Im very happy to have my documents in his hands!!!!Greetings KamilLees meer
Kamil Magdzinski
Peter heeft mij enorm geholpen met mijn bedrijf en begeleid in het nemen van... juiste beslissingen aangaande bedrijfsinvesteringen. Heel fijn dat hij ook in de avonduren bereikbaar is !!!Lees meer
Maravilha Maastricht
Kan niets anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben. Het is een prettig idee... wanneer een professional met je meekijkt en waar nodig aan de bel trekt of tips geeft. Een goede boekhouder neemt je een aantal zaken uit handen. Dat geeft rust. Daarnaast is ZZP-boekhouder scherp geprijsd. Ook niet onbelangrijk. Top service!Lees meer
W Equirk
Waar ik behoefte aan heb is een vraagbaak. Een plek waar in vragen kan stellen... en kan sparren. Een service die betrouwbaar is en goed werk levert. Dat heb ik gevonden. Ik weet vooraf precies wat de kosten zijn en wanneer ik vragen heb, kan ik altijd bellen. Ik ben zeer tevreden.Lees meer
Pin 12
Vooral op de hoogte van actuele wijzigingen in het zwalkenede overheidsbeleid.... VAR, Modelovereenkomsten etc. Denkt mee!Lees meer
Vincent van Witteloostuyn
Zit nu 2 jaar bij Peter en het bevalt goed. Hij is goed bereikbaar, zegt waar... het op staat en handelt snel. Hij denkt goed mee voor mij als ZZP'er. Zijn eigenzinnigheid kan ik waarderen en komt ook ten goede van mijn bedrijf. Ik kan Peter "ZZP Boekhouder" zeker aanraden!Lees meer
Gideon Biegstraaten
Vanaf het moment dat ik ZZP-er werd, werk ik samen met Peter. Hij reageert snel... op mijn vragen en is heel nauwkeurig. En dit voor een scherpe prijs!Lees meer
Nikolett Törteli
ZZP Boekhouder, de naam omschrijft alles waar hij voor staat. Een uitstekende... boekhouder voor een zzp´er. Snel en volledig. Een aanrader!Lees meer
Remco van der Linden
Goed bereikbaar- letterlijk én figuurlijk, professional- haalt het beste voor... jou uit je boekhouding, denkt in mogelijkheden, eigenzinnig- past goed bij een zzp-er :). Nog niet gebeld? Zou ik wel doen!Lees meer
Esther Hooijmaijers
goede, snelle service!
Vincent Vonk
Altijd snel reactie op vragen en dus goed bereikbaar!
Wicky van Zelst
Ik werk al jaren samen met Peter van ZZP Boekhouder en ben zeer tevreden. Wat... ik vooral prettig vind is dat ik altijd terecht kan voor vragen. Een mailtje of een telefoontje en ik krijg meteen antwoord, zelfs in het weekend. Ik vind de service ook heel compleet. Al met al een aanrader voor iedere zelfstandige!Lees meer
Dave van Deudekom
js_loader

Pin It on Pinterest