Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto kunt u aanvragen en u ontloopt daarmee de bijtelling privégebruik. Heeft u een bestelauto op de zaak controleer dan of u minder dan 500 kilometer privé rijdt. Is dit het geval dan kunt u een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto aanvragen.
U hoeft ook geen kilometerregistratie bij te houden als u geen privékilometers rijdt met uw auto. U krijgt een ontheffing en dient dit niet te bewijzen door middel van een kilometeradministratie. De verklaring uitsluitend zakelijk gebruik kan alleen worden aangevraagd voor bestelauto’s. Het is vrij simpel u legt vast dat u de bestelauto voor geen kilometer privé rijdt. Controleert de fiscus later en wordt u bv gefotografeerd op een vrije dag dan krijgt u alsnog de bijtelling plus boete voor de kiezen.
Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
U moet wel eerst wat huiswerk doen.
- Check of uw bestelauto voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.
- Log in op de portal voor ondernemers van de Belastingdienst.
- Deze inloggegevens gebruikt/gebruikte u ook voor de aangifte omzetbelasting. Het gaat om een gebruikersnaam en één brief met uw wachtwoord.
- U vult vervolgens de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto in.
- U klikt op Overige formulieren.
- Daarna klikt u op Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto.
Bijtelling zakelijk gebruik bestelauto
Let wel op als u maar 1 kilometer privé rijdt en de belastingdienst kan dit aantonen, heeft u ook een boete te pakken. De privacywet is hier niet van toepassing. Ze mag met een camera toezicht houden op het gebruik van zakelijke bestelauto’s.
Auto van de zaak ook privé gebruiken
Het is zo makkelijk: uw zakelijke auto ook gebruiken als privé vervoersmiddel. Rijdt u per jaar minder dan 500 kilometer privé met uw zakelijke auto, dan is er niets aan de hand. Maar 500 kilometer is erg weinig op jaarbasis en veel mensen zullen al snel meer privé-kilometers afleggen. En krijgt u te maken met een fiscale bijtelling.
Bijtelling auto van de zaak
De belastingdienst ziet de privé-kilometers als een vorm van inkomen, waarover u belasting moet betalen. De bijtelling is een percentage van de nieuwprijs van uw auto (cataloguswaarde), deze bijtelling wordt opgeteld bij uw belastbaar inkomen.
Over een elektrische auto betaalt u vier tot acht procent bijtelling (afhankelijk van de aanschafdatum), voor alle niet-elektrische auto’s die u nu koopt geldt een bijtelling van 22 procent. Deze kosten kunnen aardig oplopen. Daarom adviseert zzp-boekhouder om eerst een kosten-baten-analyse te maken voordat u zakelijk een auto aanschaft.
Berekening auto van de zaak
Alle auto’s die tussen de één en veertien jaar oud zijn vaak ongunstig om zakelijk te rijden. Al kan het aantal zakelijk gereden kilometers en de soort benzine nog een andere perceptie geven. De bijtelling die u ieder jaar bij de winst moet optellen wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto. Als u de auto koopt na één jaar of na toen, schrijft u af over de veel lagere prijs die u betaalde. Maar de bijtelling is over de hoge cataloguswaarde.
Auto van de zaak optie 1: een gloednieuwe auto
Een auto van de zaak die u gloednieuw koopt, brengt alle voordelen mee zoals die eerder al zijn benoemd. De btw bij aanschaf, de afschrijving, brandstof- en onderhoudskosten, wegenbelasting en zijn allemaal aftrekbaar van de winst. Hoewel u bij privégebruik nog wel de bijtelling moet betalen, kunt u die kosten bijna wegstrepen tegen de financiële fiscale voordelen die gelden voor de aanschaf van een nieuwe auto.
Auto van de zaak optie 2: een youngtimer
Ook de aanschaf van een youngtimer als auto van de zaak is een slimme zet. Een youngtimer is een auto die vijftien jaar of langer geleden voor het eerst op kenteken is gezet. Het grote voordeel van een youngtimer is dat er een apart bijtellingstarief voor geldt. Anders dan bij auto’s jonger dan vijftien jaar, wordt de bijtelling niet berekend over de nieuwwaarde (cataloguswaarde), maar over de dagwaarde. De bijtelling is 35 procent van die dagwaarde. U dient de auto officieel te laten taxeren. Deze lagere dagwaarde scheelt aanzienlijk. Vooral u wel alle kosten zoals reparatiekosten, brandstof, parkeergeld en wegenbelasting van uw winst mag aftrekken. Op de aankoop zit veelal geen btw, omdat dit vaak marge auto’s zijn. Voor de oldtimer geldt hetzelfde verhaal als voor de youngtimer.
Auto van de zaak optie 3: een elektrische auto
U wilt elektrisch gaan rijden? Haast u omdat het fiscale voordeel in de komende jaren minder gunstig wordt. Afhankelijk van het jaar waarop de auto voor het eerst op kenteken is gezet, betaalt u slechts een bijtelling van 4 of 8 procent. Veel goedkoper dus dan een niet-elektrische auto. Deze bijtelling zal de komende jaren stapsgewijs stijgen, weet boekhouder-zzp.
Optie 4: uw privéauto zakelijk rijden
De laatste optie die is om de auto die u privé heeft gekocht, ook te gebruiken voor uw zakelijke ritten. Dit heeft als nadeel dat de brandstof, onderhoud, wegenbelasting en verzekering niet als zakelijke kosten kunnen worden opgevoerd en dus niet aftrekbaar zijn. Maar er is wel een voordeel: u hoeft geen bijtelling te betalen. Wel doet u er verstandig aan om uw gereden zakelijke kilometers naar en van afspraken, bij te houden. U kunt die namelijk op uw verkoopfactuur zetten. Voor elke zakelijk gereden kilometer mag de zzp’er een geldbedrag in rekening brengen. Die prijs per kilometer mag ook hoger zijn dan € 0,19 per km. Er is wel alleen € 0,19 per km als kosten aftrekbaar, dus in de regel onbelast. Bovendien mag u de btw op uw autokosten aftrekken voor uw zakelijke gereden kilometers. U dient dan wel een kilometerregistratie bij te houden.
info over Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
U kunt zzp-boekhouder zeven dagen per week bereiken. Bel 06-13936399 voor meer info over boekhouding.